We hebben bekendheid gegeven aan Burgernet en NL Alert. De gemeente ondersteunt inwoners ook bij het opzetten van buurtpreventie apps.
De samenwerking tussen Veiligheid, Sociaal Domein en Sociaal Team is verbeterd. Naast structureel afstemmingsoverleg hebben we afspraken gemaakt om de lijnen kort te houden. Er is voor een nieuwe vorm gekozen van het Lokaal Zorgnetwerk (overleg tussen Woonwaarts, politie, Veiligheid en casusregisseur Sociaal Team).
Voorbeeld van preventie is de regionale Veiligheidskalender. In alle gemeenten in de regio wordt gelijktijdig op sociale media aandacht besteed aan veiligheidsonderwerpen. Dit gebeurt verspreid over het hele jaar.
Het regionale veiligheidsplan is opgesteld en vastgesteld. We werken dit nog uit in een uitvoeringsplan. De regionale afstemming in Tweestromenland is verbeterd door een vaste vergaderstructuur waarin we inhoudelijke punten voor de Gezagsdriehoek voorbereiden. Ook zijn er werkgroepen ingesteld.
In 2019 is gestart met de bewustwording op het gebied van ondermijning, vooral bij de interne organisatie. Er is een communicatieplan in voorbereiding om dit uit te breiden naar zowel het lokale bestuur als de burger. Het drugsbeleid is vastgesteld zodat bijvoorbeeld het sluiten van woningen en panden na de vondst van drugs mogelijk is.
Na een actiedag op de Groene Heuvels in februari 2019 is gestart met het handhavingstraject. Er worden controles uitgevoerd en het juridisch proces is ingericht.
Rampen en crises worden zoveel mogelijk voorkomen dan wel zo goed mogelijk bestreden en probleemsituaties worden goed aangepakt.