Corona
Eind februari 2020 werd een uitbraak van de infectieziekte COVID-19, ook wel coronavirus genoemd in Nederland geconstateerd. De uitbraak leidde tot voor Nederland ongekende maatregelen. Onder meer alle scholen, bibliotheken, cafés, bioscopen en restaurants sloten op last van de landelijke overheid de deuren. De centrale eindexamens op alle middelbare scholen werden geschrapt. Sportwedstrijden en tal van andere evenementen werden afgelast. Aan iedereen werd geadviseerd om 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren en niet naar het buitenland te reizen als dat niet echt noodzakelijk was. Daarnaast werd gevraagd om zoveel mogelijk binnen te blijven (sociale onthouding) en zo mogelijk vanuit huis te werken.
Regionaal werd vanuit Veiligheidsregio Zuid Gelderland (VRGZ) al snel opgeschaald naar GRIP 4. Vanuit deze crisisstructuur wordt de coördinatie regionaal aangestuurd met de opdracht om lokaal, per gemeente een actiecentrum in te richten. Dat is ook in Beuningen het geval.
Hierover vindt continue afstemming plaats met de sectie Bevolkingszorg vanuit de crisisstructuur. Zij verstrekken opdrachten die lokaal opgepakt moeten worden en lokale vragen kunnen bij de sectie neergelegd worden.
Naast de effecten voor inwoners heeft het corona-virus ook consequenties voor de gemeentelijke organisatie. Bij het nemen van maatregelen stond en staat nog steeds de gezondheid van onze medewerkers en anderen voorop. Vanzelfsprekend hebben de getroffen maatregelen ook grote gevolgen voor onze gemeente. Die gevolgen zijn op meerdere gebieden zichtbaar, zowel op het vlak van bedrijfsvoering als financieel. Denk hierbij onder andere aan:
- Beperking in de uitvoering van werkzaamheden door ziekte van medewerkers;
- Hogere kosten vervanging wegens ziekte voor cruciale dienstverlening;
- Ontstaan van vertraging in de uitvoering van projecten ten opzichte van de begroting.
- Veel medewerkers werken vanuit huis, overleg vindt veelal digitaal plaats en er is in kaart gebracht wat de kritische processen zijn die ten alle tijden actief moeten blijven;
- Risico ten aanzien van inbaarheid van gemeentelijke belastingen en retributies 2020
- Risico met betrekking tot open-einde regelingen (bijvoorbeeld dat zorgaanbieders, aanbieders huishoudelijke hulp, aanbieders vervoersvoorzieningen ook bij “no show” doorfactureren);
- Toename aanvragen BBZ, bijstand etc. ;
- Risico gewaarborgde geldleningen voor enkele sportclubs;
- Risico dat subsidies naar organisatie voor 2020 ontoereikend zijn daar deze partijen geen/minder inkomsten hebben;
- Risico oplegging toeristenbelastingen (bijvoorbeeld Down the Rabbit hole) 2020 en inning van nog op te leggen aanslagen over 2019;
- Risico op achterblijven legesopbrengsten (bouwleges etc.) 2020;
- Risico op inning openstaande debiteuren en leningen ultimo 2019.
Inmiddels heeft de gemeente beheersmaatregelen getroffen om onder deze omstandigheden uitvoering te geven aan de primaire taken via het lokale actieteam Corona. Een team dat bestaat uit verschillende disciplines en beheersmaatregelen getroffen heeft op de terreinen van kinderdagverblijven en onderwijs, WMO, Jeugd en SociaalTeam, Openbare, orde, Veiligheid en Handhaving, Economie (ondernemers en werk en inkomen) en Maatschappij en welzijn.
Het ontbreekt op het moment van opmaken van het jaarverslag en de jaarrekening nog aan voldoende informatie over de consequenties om een financiële risicoberekening te maken voor de organisatie. De gemeente zal nauwgezet de impact volgen en actief de gemeenteraad hierover informeren. De VNG-bestuur en het Rijk zijn met elkaar in overleg over een compensatieregeling.