Jaarrekening 2019

2. Jeugd

Doelen en financiën

Doel : We willen een afname van dure jeugdhulp

Activiteiten:

  • We bouwen het inkoopvolume van dure C-zorg af  door aan de voorkant meer in te zetten op het normaliseren van het gewone leven;
  • We vergroten de mogelijkheden voor laagdrempelige en toegankelijke opvoedondersteuning.

Voordat kinderen in jeugdzorg met verblijf terechtkomen gaan we uit van preventie en vroegsignalering. In 1989 kreeg 1 op de 27 kinderen jeugdzorg, in 2019 was dit 1 op de 8 kinderen. We blijven investeren in de jeugdgezondheidszorg, peuter- en kinderopvang, jongerenwerk en het onderwijs. Een brede basis van toegankelijke voorzieningen dicht bij de inwoners vormt de basis van ons systeem en we kijken naar innovatieprojecten op het gebied van vroegsignalering en opvoedondersteuning. Hierbij blijven we werken aan een stevige basis. In algemene zin zien we de volgende maatschappelijke problemen en ontwikkelingen: meer echtscheidingen, problematisch gebruik sociale media, prestatiedruk op scholen. Hierbij worden gewone obstakels vaak benaderd als een probleem, is er veel aandacht voor allerlei risicofactoren en blijven beschermende factoren onderbelicht. Daarom is er landelijk een roep naar vroegsignalering, opvoedondersteuning en jongerenwerk.  

Activiteiten Actieprogramma Kansrijke Start; Aanpak Stevig Ouderschap
Vanuit het Actieprogramma Kansrijke Start (de eerste 1000 dagen) is in 2019 gewerkt aan een programma in navolging op het programma Centering Pregnancy.  Dit wordt uitgevoerd door de Beuningse Verloskundigenpraktijk samen met diverse lokale partners (verloskundigen, kraamzorg, kinderopvang en GGD). In 2019 is gewerkt aan de totstandkoming van een passend vervolg,  namelijk de aanpak 'Stevig ouderschap' vanuit het jaarlijkse  stimuleringsprogramma “Gezond in Beuningen”. Doel van deze aanpak is het creëren van een logische doorgaande en preventieve lijn. Voor zowel de ouders als het kind, van zwangerschap en geboorte (geboortezorgketen) naar het basisonderwijs. Items die daarin bijvoorbeeld centraal staan zijn: veilige hechting, relaties, geldzaken en gezondheid.
De uitvoering van dit programma volgt in 2020.

Resultaten 2019 van Passende Kinder Opvang (PKO):
In 2019 is Passende Kinder Opvang structureel voortgezet. In dit traject zijn 29 kinderen gezien en zijn er 44 trajecten opgestart. De interventies zijn grotendeels gericht op coaching en ontwikkelingsstimulering. Ook zijn er vragen gesteld over cognitieve ontwikkeling en communicatie, gevolgd door externaliserende- en internaliserende problematiek. De interventies zijn grotendeels gericht op coaching van de kinderopvang en ontwikkelingsstimulering aan het kind. In het merendeel van de interventies is observatie en coaching van de ouders onderdeel van het traject.

Aansluiting jeugdhulp-Onderwijs:
De schoolcontactpersonen (voorheen schoolmaatschappelijk werk) binnen het primair onderwijs in Beuningen zijn er om samen met alle betrokkenen te zoeken naar een oplossing op maat, waarbij het belang van de leerling, ouders én school tot zijn recht komt. Samen kijken we naar de problematiek van het hele gezin en niet alleen naar een kind dat mogelijk zorg en ondersteuning nodig heeft. Op die manier kan er snel actie ondernomen worden en wordt verergering van de situatie voorkomen. De leerplichtambtenaar is de contactpersoon voor de voortgezet onderwijs scholen in de regio. Daar waar nodig, wordt het Sociaal Team betrokken.

Pilot Kind en Gezin (gericht op kinderen met (risico op) psychische kwetsbaarheid):
Samen met Jeugd GGZ-praktijken Aalsterveld Psychologen en Psychologisch centrum Thujapark hebben we in 2019 een pilotproject ontwikkeld voor integraal aanbod van specialistische zorg en begeleiding voor jeugdigen met een psychische kwetsbaarheid en (risico op) verward gedrag. We gaan hierbij uit van het concept positieve gezondheid: jongeren in staat stellen om met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Het project brengt een structurele samenwerking tot stand tussen de twee Jeugd GGZ-praktijken en ons Sociaal Team. Hierdoor kunnen we tijdig passende zorg bieden, continuïteit van zorg waarborgen en escalaties voorkomen. De pilot wordt gefinancierd middels een ZonMW subsidie. De subsidie loopt tot eind 2020. Bedoeling is om de pilot structureel te maken.

Resultaten: We werken vanuit positieve gezondheid en met een plan. De kleinschalige geïntegreerde hulp rondom het kind en het gezin in de jeugd ggz is van grote waarde. Behandeling en begeleiding kan worden gecombineerd, zonder direct te hoeven verwijzen naar een andere organisatie. Binnen de pilot brengt het Sociaal Team de vrij toegankelijke voorzieningen in kaart, waardoor meer mogelijkheden worden benut. Zo wordt er ook Mindful Ouderschap als sterke interventie komen ouders en kinderen sterker uit de pilot, ook op de lange termijn. Uiteindelijk worden verwijzingen naar de specialistische zorg voorkomen.

Activiteit: De mogelijkheden voor laagdrempelige en toegankelijke opvoedondersteuning zijn vergroot. 18-/18+: De verjaardagskaart 18 jarigen is gelanceerd. Hierbij krijgen alle bijna-18 jarigen krijgen een verjaardagskaart opgestuurd met daarop de belangrijkste zaken om te regelen voor je 18de verjaardag.

ga terug