Binnen het programma jeugd hadden we de volgende doelstellingen:
1. Door vroegtijdig signaleren kunnen wij op het juiste moment, de juiste hulp inzetten (zo licht en dichtbij mogelijk);
2. Het Beuningse keukentafelgesprek is een kwalitatief goed gesprek;
3. We willen een afname van dure jeugdhulp, zonder dat dit ten koste gaat van het resultaat (doen wat nodig is).
1. Door vroegtijdig signaleren kunnen wij op het juiste moment, de juiste hulp inzetten (zo licht en dichtbij mogelijk):
We organiseren bijeenkomsten voor professionals (Sociaal Team en hulpverleners) om de ‘sociale kaart’ van Beuningen beter in beeld te krijgen. Op casusniveau laten we jeugdzorg aansluiten bij passend onderwijs. We maken afspraken met jeugdzorg en onderwijs zodat (jeugd)hulp snel bereikbaar en aanwezig kan zijn binnen de scholen.
Via de contracten willen we de kinderen met een beperking zo lang mogelijk laten meedoen binnen reguliere voorzieningen. Voor wat betreft de (regionale) zorginkoop als ook vanuit bijvoorbeeld inkoop peuterspeelzaalwerk.
In de afstemming van zorg beseffen we dat we afhankelijk zijn van andere (zorg)partijen in een regio met zeven gemeenten. Alle kinderen zitten op school voor voortgezet onderwijs in de regio.
2. Het Beuningse keukentafelgesprek is een kwalitatief goed gesprek:
We blijven hier continu aan werken door deskundigheidsbevordering van de medewerkers van het Sociaal Team. Zo organiseren we activiteiten waardoor zij de sociale kaart goed leren kennen. De sociaal team medewerkers betrekken altijd de betrokken hulpverleners en het netwerk bij het gesprek. Om dit goed te kunnen doen organiseren we bijeenkomsten met het Sociaal Team en hulpverleners. Ook scholen we medewerkers in sociale netwerkstrategie.
Hierbij houden we er rekening mee dat een goede ervaring met het keukentafelgesprek (tevredenheid over de bejegening) niet altijd iets wil zeggen over de tevredenheid met de uitkomst en wat mensen krijgen toegewezen. De keuzevrijheid van burgers en cliënten hoeft niet altijd overeen te komen met het beschikbare aanbod.
3. We willen een afname van dure jeugdhulp, zonder dat dit ten koste gaat van het resultaat (doen wat nodig is):
Hiervoor willen het inkoopvolume van dure C-zorg afbouwen en laagdrempelige en toegankelijke opvoedondersteuning vergroten. Voor het resultaat houden we er rekening mee dat we afhankelijk zijn van 'verhuisgezinnen'. Sturing hierop is niet mogelijk. Voor eventuele verevening zijn we afhankelijk van de regiogemeenten. Dit betekent dat ook tijdelijke regionale oplossingen inzetten om kinderen op te vangen als wachtlijsten op de zware zorg (met verblijf) toenemen.