Jaarrekening 2019

5. Omgeving

Doelen en financiën

Duurzaamheid
In 2019 zijn we doorgegaan met energiebesparing van 1,5%, zoals in de Energievisie staat. Hiervoor hebben bij particulieren appeltaartgesprekken en woningscans plaatsgevonden. De verduurzaming van de woningvoorraad ondersteunen we met voortzetting van het Loket Duurzaam Wonen en financiële prikkels zoals de Toekomstbestendig Wonen Lening. In 2019 wilden we een stap zetten in het mogelijk maken van grootschalige duurzame energie. Voor windenergie zijn we in 2019 gestart met de ruimtelijke procedure en voor zonne-energie zijn beleidskaders opgesteld.

Energiek Beuningen
In 2019 zijn we verder gegaan met het uitvoeren van de Energievisie om in 2040 een energieneutrale gemeente te zijn.

Grootschalige opwek Wind & Zon
Na het raadsbesluit van 9 april is begonnen met het opstellen van het milieueffectrapport voor windturbines (MER). In het voorjaar is de eerste fase van de m.e.r.-procedure gestart, de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Deze notitie beschrijft wat er exact wordt onderzocht in het milieueffectrapport.
Voor zonne-energie zijn de grijze gebieden in kaart gebracht en onderzocht. Daarnaast is voor het Kommengebied de Selectieleidraad gepubliceerd waarop initiatiefnemers kunnen inschrijven. Voor het Oeverwallengebied is een begin gemaakt met het toetsingskader.

Loket Duurzaam Wonen Plus
In 2019 heeft het loket haar werkzaamheden voortgezet en is verhuisd naar de Lèghe Polder. Particuliere woningeigenaren kunnen hier terecht met vragen over het verduurzamen van hun huis.

Toekomstbestendig Wonen
In 2019 is de Toekomstbestendig Wonen Lening van start gegaan. Deze vervangt de Duurzaamheidslening en de Blijverslening en is gericht op het verder verduurzamen van de woningvoorraad.

Afval
De goede prestaties op het gebied van de afvalinzameling zetten zich voort. Uit de jaarlijkse Afvalmonitoring van Dar blijkt dat de gemeente Beuningen met een scheidingspercentage van 88% en een hoeveelheid restafval van 65 kg per inwoner per jaar ruimschoots voldoet aan de VANG-doelstellingen (Van Afval Naar Grondstof) voor 2020. Deze landelijke doelstelling ligt namelijk op een scheidingspercentage van 75% en een hoeveelheid restafval van 100 kg). Het VANG-programma komt vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het scholenproject afvalscheiding is opgestart in samenwerking met Dar. Alle basisscholen in Beuningen hebben interesse om deel te nemen aan het project en zo de afvalscheiding op scholen verder vorm te geven.

Baggeren
In de begroting van 2019 zijn incidenteel middelen opgenomen om vrijkomend slib uit te baggeren A-watergangen af te voeren. Afgelopen jaar heeft het waterschap het eerste gedeelte van deze baggerwerkzaamheden uitgevoerd. In 2020 zullen de resterende werkzaamheden worden uitgevoerd, met een uitloop naar 2021. De oorzaak van deze uitloop heeft onder meer te maken met het aanvullende onderzoek dat nodig was rondom de PFAS-problematiek (bodemverontreiniging). We verwachten dat de beschikbare middelen toereikend zijn.

Centrum Oost
De verkenning van Beuningen-Centrum Oost vindt vanwege de ontwikkelingen in de warmtetransitie op een later tijdstip plaats. Door deze werkzaamheden tijdelijk op te schorten kunnen we beter inschatten in hoeverre de warmtetransitie invloed heeft op de benodigde werkzaamheden in de openbare ruimte.

Omgevingswet
In 2019 heeft de raad het Koersdocument vastgesteld en hiermee heeft de implementatie van de Omgevingswet in Beuningen richting gekregen. Een van de nieuwe instrumenten onder de wet is de omgevingsvisie. Met het opstellen van de visie is in 2019 gestart. Waar mogelijk stemmen we die regionaal af om gezamenlijk voordeel te behalen op de verschillende onderdelen van de wet.

Omgevingswet ICT
In 2019 is met Heumen en Berg en Dal gezamenlijk opdracht gegeven voor een advies hoe iedere gemeente kan aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Iedere gemeente moet daarvoor in 2020 nieuwe software aanschaffen en vooraf kijken we of samenwerking voordeel kan opleveren. Belangrijke regionale partners als ODRN en iRvN zijn hierbij betrokken.

Warmte Impact Scan
In 2019 is de bebouwde omgeving geanalyseerd voor de warmtetransitie. De resultaten van Warmte Impact Scan zijn in het eerste kwartaal van 2020 gepresenteerd aan de commissie Ruimte.

Projecten openbare ruimte
In 2019 stond een aantal projecten in de openbare ruimte op de planning voor uitvoering:

Herstructurering Geradtslaan - Houtduiflaan
In mei 2019 is in de commissie Ruimte de voorkeur uitgesproken voor de kruispuntoplossing Houtduiflaan - Burgemeester Geradtslaan. Dit betrof de aanleg van een rotonde. Ook is het belangrijk om de oversteekbaarheid van het punt Burgemeester Geradtslaan - Fazantlaan - Amaliaplein mee te nemen in de verdere planvorming. Aangezien het project hiermee omvangrijker werd, is hierna zorgvuldig gekeken naar het verdere calculatie- en ontwerpproces. Begin 2020 is het inhoudelijke projectvoorstel met bijbehorende financiering voorgelegd aan de gemeenteraad.

Werkzaamheden Leegstraat - Kennedysingel Winssen
Bij de kruising Leegstraat - Kennedysingel is in 2019 het rioolstelsel aangepast. Ook legden we een waterberging aan. Vanuit werk-met-werk realiseerden we ook een kruispuntplateau bij de Leegstraat - Kennedysingel. Dit betrof nog een maatregel uit het GVVP 2011.

Snelfietsroute Van Heemstraweg
In 2019 werkten we aan de snelfietsroute Van Heemstraweg, trajectdeel Hommelstraat. We legden rood asfalt aan en maakten de situatie bij zijwegen veiliger. Ook de betondelen van de fietspaden zijn hersteld. Alleen de rode coating op het beton is door weersomstandigheden uitgesteld tot medio 2020.

Riolering Leegstraat/Kennedysingel
In 2019 hebben we grootschalige werkzaamheden uitgevoerd aan de riolering van de Leegstraat/Kennedysingel. Aan de Kennedysingel is waterberging gerealiseerd om het overtollig water uit de kern van Winssen af te voeren. In 2020 ronden we de resterende werkzaamheden af. De uitloop van deze werkzaamheden kwam onder meer door afstemming met het Waterschap en archeologische onderzoeken ter plaatse. We verwachten dat de beschikbare middelen toereikend zijn.

ga terug